Šta je bihevioralno profilisanje i testiranje psa?

Mnogim vlasnicima bi vaspitanje psa i trening bio mnogo lakši kada bi znali kakvog je karaktera i temperamenta njihov pas. Ovo je korisna stvar prvenstveno kod kupovine šteneta, jer štenad već oko drugog meseca itekako pokazuju svoju narav, da li su blagi i popustljivi ili su veoma temperamentni za iskusne vlasnike. Ovo bi u startu pomoglo pri odabiru idealnog vlasnika za štene gde bi oni činili jednu harmoničnu zajednicu.
Takođe, procena pasa koji se udomljavaju sprečava ponovno vraćanje psa udomiteljima jer se novi vlasnik nije nikako uklopio sa već formiranim navikama odraslog psa. Još jedna svrha ovakvih bihevioralnih procena jeste određivanje radnog potencijala za upotrebne pse – za pse vodiče, pse pomagače, terapeutske pse. Ovo je jako bitno jer nije svaki pas kog smo mi namenili da vrši određenu ulogu, bilo da i potiče iz radnih linija, sposoban da do kraja prođe adekvatnu obuku.

Bihevioralne procene su uglavnom testovi za određivanje sposobnosti šteneta tzv PAT test, potom procene udomljivosti psa uz procenu agresije tzv MYM i SAFER testovi.

Bihevioralno profilisanje se ogleda kroz C- BARQ test gde se određuje temperament psa uz istovremeno određivanje i temperamenta vlasnika, te se radi na definisanju kritičnih tačaka u njihovom međusobnom odnosu i rad na rešavanju istih.

Testovi za upotrebne pse se formiraju na osnovu radnog zadatka koji oni treba da obavljaju i imaju poligon postavku sa nekoliko različitih postavki i zadataka koje pas mora da prođe kako bi dobio pozitivnu ocenu za dalji prelazak na specifičan vid obuke.

Kome su namenjene ovakve procene i testiranja?

Testove sprovodi stručno lice Dr vet. met. Dunja Kovač, CCA , biheviorista

Imate nedoumice

Tu smo da Vam pomognemo

Onlajn konsultacije

Grupni rad

Budite u toku sa našim novostima…

Šaljemo vam samo dobre informacije ne spam. *