Šta su to “mačja ludila” ?

Naše domaće mačke su mali predatori. Budući da su sa ljudima tek oko 7.000 godina ( psi su preko 18.000 god) one su i dalje zadržale osobiine lovaca i nisu u potpunosti domestikovane da bi zavisile u potpunosti od čoveka. To najbolje vidimo sa mačkama koje žive na ulicama. One se same snalaze za hranu, ove ptice, sitne glodare i za njih praktično uvek ima hrane.
Da bi znali kako domaće mačke love najbolje je da posmatramo velike mačke – lavove, tigrove, geparde. Ponašanje predatora je specifično. Oni su nokturne životinje, što znači da su najaktivniji noću i pred zoru. To je zbog dve stvari – njihov vid je mnogo bolji noću, mačke slabo vide tokom dana, sunčeva svetlost ih bukvalno “zaslepljuje” što je i jedan od razloga zašto uglavnom spavaju tokom dana. Znači mačke imaju “night vision” i tada jasno vide obrise životinja kao i pokrete. Većina životinja tokom noći nije aktivna, te je mačkama lov mnogo lakši, a to isto važi i u zoru. Tada su životinje mirnije i tromije, što mačkama savršeno odgovara. Što se tiče samog vida, kao što smo rekli mačke mnogo bolje vide noću, ali isto tako mačke uglavnom vide objekte u pokretu. Kada je nešto stacionarno, mačka to ne primećuje, sve dok ne počne da se kreće. Zato mačke imaju odlične reflekse, jer bukvalno mogu u istoj sekundi da odreaguju čim nešto počne da se pomera. Takođe mačke imaju i svoje detektore objekata a to su im brkovi i obrve na glavi. To im je kompas. Mačke kada brkovima dodiruju objekte okolo u glavi prave kao “mentalnu mapu” gde se šta nalazi i kako teren izgleda, što im pomaže tokom dana da bolje funkcionišu kada im je vid slabiji.
Što se tiče samog načina lova mačka ima tzv “predatorsku sekvencu” – ovo je nešto što sve mačke poseduju, bilo domaće bilo divlje mačke. Predatorska sekvenca počinje sa osećajem gladi i potrebom za hranom . Kod naših domaćih mačaka u kućnim uslovima taj početni osećaj ne postoji jer ih hranimo granulama, ali potreba za “lovom” kao urođenom osobinom i dalje je prisutna. Potom, posle osećaja gladi, kreće dalji razvoj sekvence a to je traženje plena, pretraga terena, traženje mirisa i td. Potom sledi opažanje plena, sakrivanje, prikradanje, čekanje. Čekanje ume dugo da traje sve dok mačka ne “uhvati” momenat da je plen na dobroj razdaljini i poziciji i da može da krene u napad. Potom kreće eksplozivan trk, hvatanje plena, ubijanje i konzumacija. Sve to čini predatorsku sekvencu, koju najčešće viđamo kod lavova i tigrova.
E sad sve to zamisliti kako to izgleda kod naših malih predatora. Naše kućne mačke iako su uvek sita i hrana i voda im je stalno dostupna, još uvek imaju potrebu za iskazivanjem urođenih oblika ponašanja, najčešće lova, a to je upravo ono što mi nazivamo “igrom” sa njima, i što najviše volimo kod njih . Ta “mačja ludila” su sve ostaci predatorske sekvence, i pošto su naše mačke ipak poludomestikovane, ta sekvenca se javlja bez nekog posebnog reda samo u naletima i to kada se desi vlasnici uglavnom okarakterišu da im “mačka poludi”.

blog-2

Ti naleti energije, su najjači uveče i u zoru, jer rekli smo da mačka tada bolje vidi a i ukućani ( tj plen ) spavaju . Mačke su tako prirodno programirane da preko dana skupljaju energiju za lov. Pa tako prespavaju dan i mogu da spavaju po 16 sati dnevno. Međutim , život sa ukućanima koji imaju drugačiji ritam isporemeti mačku, pa i ona uhvati vremenom šemu da se preko dana “nešto radi” a noću se spava. A ono što mačke najbolje rade jeste da love, te se onda njim dan pretvori u neprekidan lov ukućana i opštu bežaniju i sakrivanje i vrebanje. Sve su ovo savršeno normalna ponašanja, kod nekih mačaka je to manje a kod nekih više izraženo sve zavisi i od temperamenta same mačke a i od uzrasta. Mačići su najživahniji kao i mlađe mačke, dok starije mačke uglavnom ne jurcaju toliko ali zato umeju uporno da vrebaju u zasedi sve dok neko ne izađe iz sobe i onda ili hvataju noge ili ako su na nekom uzvišenju onda udare “šamar”  .
Mačkama su ukućani plen . Mačke se sa nama konstantno igraju, neki bi rekli igra mačke i miša, a to i jeste tako. Naše mačke ne znaju da smo mi mnogo veći od njih i da u stvari i ne bi mogle da nas pojedu, ali to njima nije ni važno, njima je bitno da se mi krećemo stalno, da dolazimo odlazimo, ulazimo i izlazimo iz soba, nekad i mirujemo, spavamo, pa smo opet u pokretu i td. A to i jeste nešto što inače i plen radi, te naše mačke su u konstantnoj misiji posmatranja nas i praćenja svih naših pokreta, gde traže određeni trenutak za napad . To se uglavnom ogleda tako što dok sedimo mirno i gledamo film, mačka odjednom iskoči i lupi nas šapom ili nam skoči u krilo i pobegne. Kada smo u pokretu, to je još izraženije, mačka nam protrčava kroz noge ili ispred nas, te se neretko događa da se ukućani sapletu o mačku, a neki je možda čak i slučajno očepe. Kada spavamo, mački je uglavnom dosadno, jer je to njoj vreme za lov tj igru, pa se onda dešava da skače po nama, mjauče, ili nam vija noge ispod jorgana. Na taj način mačka traži akciju od nas, da ne budemo tako dosadan plen, već da nešto radimo . Tada baš i ne možemo puno toga da uradimo sem da mački damo njemu omiljenu igračku da se sa njom sama igra i zatvorimo vrata od sobe.
Sem svojim ukućana, mačka voli i krpene miševe, loptice i pecalice sa perjem. Sve su to adekvatne igračke za mačku, Jedino šta treba izbegavati su laserim jer oni umeju da izazovu opsesivno kompulsivne poremećaje, jer mačka stalno nešto vija a nikada ništa ne može da konkretno “uhvati” – zato lasere treba izbegavati već treba mački davati igračke koja ona može taktilno da oseti i da uhvati i da grize ili grebe. Na taj način mačka i kanališe svoje prirodne nagone pa će manje da to radi na ukućanima.
Mačke moraju imati igračke različite namene. Igračke za grebanje, igračke za vijanje, igračke grickanje i td. Mačka mora da nauči sama da se igra, bez nas, ali isto tako i mi moramo ipak imati interakciju putem igračaka jer to i zadovoljava potrebu mačke da bude u našoj blizini. Generalno ne trebamo se sa mačkom igrati sa “golim” rukama i nogama jer ćemo je tako naučiti da nas hvata umesto igračaka. To je možda ok preko zime kada smo svi u dugačkim rukavima i debelim čarapama, ali kad dođe leto pa smo u papučama i majicama sa kratkim rukavima to baš i nije prijatno kada nas naša mačka “ulovi” 

Budite u toku sa našim novostima…

Šaljemo vam samo dobre informacije ne spam. *